> > > > > > Plasarea percutană a unui cateter venos central

PLASAREA PERCUTANATA A UNUI CATETER VENOS CENTRAL

I Cadru si informatii generale:

A.Plasate percutanat, cateterele venose periferice au devenit în ultimii ani o parte importanta în managementul nou-nascutului la Universitatea din Iowa, precum si în alte centre. Ele si-au dovedit valoarea în furnizarea de lunga durata a unui suport nutritional si a unui acces vascular pentru administrarea de lunga durata a medicamentelor cum ar fi antibioticele si prostaglandinele E1. Riscurile cateterelor centrale percutanate sunt mai mici decât la cateterele plasate chirurgical. Acestea includ infectii locale sau sistemice si tromboza cu sau fara infiltratii. Manifestarile târzii includ roseata sau umflarea extremitatii, peretelui toracic si/sau gâtului.
B.Când se folosesc în scopuri nutritionale si sunt plasate în vena cava sau în atriul drept, se pot folosi concentratii de glucoza pâna la 25% pentru furnizarea caloriilor adecvate. Oricum, pentru orice scop, ar trebui folosite solutii de concentratii scazute de glucoza întrucât riscul trombozei creste cu cresterea osmolaritatii solutiilor. In acest sens, pentru furnizarea caloriilor, încercarile ar trebui facute pentru utilizarea deplina a cateterului, mai putin folosirea solutiilor hiperosmolare. Aceasta a putut include folosirea solutiilor de lipide pentru furnizarea caloriilor aditionale si/sau folosirea unei rate de infuzie mai rapide cu concentratii mai scazute pentru solutiile de glucoza. Aceste considerente ar trebui evaluate continuu.


II.Tehnica de cateterizare:

Cele mai obisnuite locuri pentru cateterizare sunt venele bazilica, cefalica, safena, popliteala, jugulara externa si temporala. (vasele cu cea mai mare rata de succes la cateterizare sunt acelea care nu au fost utilizate pentru punctiile I.V). Se vor purta boneta, masca, manusi sterile si halat steril, iar procedeul este efectuat cu tehnica aseptica. Ideal, vârful cateterului ar trebui sa se afle la câtiva centimetri de atriul drept. Aceasta distanta poate fi estimata cunoscând lungimea cateterului si cât de departe de punctul de insertie ar trebui introdus.
Pentru confirmarea acestui lucru se va face o radiografie antero-posterioara, identificând vârful cateterului. Radiografia care este efectuata pentru cele mai multe catetere este o vedere antero-posterioara a toracelui inferior si a abdomenului superior.

III.Ingrijirea cateterului central percutanat

A.Fluidele administrate I.V. nu este nevoie sa contina heparina daca rata administrarii este de 5 ml/h sau mai mare; daca rata administrarii este < 5ml/h lichidele ar trebui sa contina heparina, de obicei la o concentratie de 0.25 - 1 unit/ml, dar nu trebuie sa depaseasca 100U / Kg / zi; ( 50U/Kg/zi la nou-nascutii < 1000gr ). Va trebui sa nu se uite a include orice cantitate de heparina folosita pentru spalarea cateterului si care este primita de copil.
B.Fluidele initiale ar trebui sa contina glucoza la o concentratie nu mai mare de 10%. Daca vârful cateterului este pozitionat într-o vena centrala, concentratia de glucoza poate fi crescuta usor catre 25%.
C.Rata administrarii I.V. ar trebui mentinuta la 2 ml/h, sau mai mare. Lichidele pot fi administrate la o rata de 0,5 -1 ml/h, dar exista riscul obstruarii. Rata maxima de administrare depinde de tipul cateterului:
28G -- 5 - 10 ml/h
27G-- 10 - 15 ml/h
24G-- pâna la 60 ml/h.
Aceste rate depind de concentratiile de glucoza si osmolaritatea medicamentelor. Rata poate fi deasemenea afectata când sunt infuzate lipidele.

D.Probele de sânge ar trebui sa nu fie extrase pe cateter. Produsele sangvine pot fi administrate pe cateter dar exista riscul crescut al obstruarii.
E.Produsele de sânge ar trebui sa nu fie extrase pe cateter. Daca se suspecteaza ca este nevoie sa fie îndepartat cateterul sau se nasc alte întrebari despre cateter se va consulta o asistenta sau un medic membru al echipei specializate în acest scop ( Neonatal Percutaneous Central Catheter Team ).
F.Îndepartarea liniei centrale percutanate va fi facuta de catre asistenta care îngrijeste copilul, de rezident, sau daca este disponibil, de membrul echipei de mai sus.
G.Atunci când cateterul este schimbat ar trebui masurata si înregistrata în diagrama pacientului lungimea cateterului de la vârf la punctul de legatura.


IV. Cerinte la plasarea cateterului central

A.Decizia pentru plasarea unei linii centrale poate fi luata consultând un membru al echipei specializate. Când este plasat de catre o asistenta, medicul specialist neonatolog trebuie mentioneze acest lucru în fisa copilului. Pentru un cateter de calitate, copilul trebuie:

1.Sa prezinte locuri accesibile pentru plasarea cateterului.
2.Sa necesite administrare I.V. de fluide pentru minim 7 zile.

B.Responsabilitatile echipei specializate pentru plasarea cateterelor centrale percutane includ:
1.sa raspunda întrebarilor parintilor dupa discutia cu medicul ce trateaza copilul.
2.sa comande si sa examineze radiografia dupa procedura de cateterizare.
3.sa noteze în foaia de observatie a copilului si sa completeze locul rezervat acestei proceduri ( Percutaneous Line Consult Sheet ).
4.sa discute rezultatele procedurii cu medicul.

Plasarea percutană a unui cateter venos central - Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii - M.S. Curie Bucuresti

rolex replica All of our Rolex watches are carefully selected. Rolex watches are guaranteed and are manufactured to 1:1 authentic Rolex watch standards.