> > > > > > Conduita în cazul suspiciunii de sepsis la nou-născut

CONDUITA ÎN CAZUL SUSPICIUNII DE SEPSIS LA NOU-NASCUT


I.Nou-nascutii, atât la termen, cât si prematuri, sunt foarte susceptibili la infectii sistemice în timpul perioadei neonatale, datorita unei varietati de factori. Spre deosebire de sugari, copii si adulti, semnele de sepsis la nou-nascut sunt vagi si nespecifice. Semnele cele mai precoce pot fi apneea, detresa respiratorie sau alimentatia dificila. Alte semne si simptome includ letargia, instabilitatea termica, hiperbilirubinemia, bradicardia, convulsiile si acidoza.

II.Când exista suspiciune de sepsis, antibioterapia trebuie începuta cât mai repede dupa ce se recolteaza sânge, urina si LCR pentru culturi. Urocultura poate fi omisa în perioada neonatala imediata. Daca exista alte circumstante care sugereaza punctul de plecare al sepsisului, se vor recolta probe adecvate pentru culturi, ca de exemplu aspirat traheal sau material patologic dintr-o zona care prezinta celulita.

III.Nou-nascutii cu sepsis prezinta frecvent numar absolut de neutrofile imature crescut si/sau neutropenie, sau raport I:T crescut. Totusi, o hemograma normala la un nou-nascut cu semne clinice de sepsis nu exclude o infectie, si, din acest motiv, antibioterapia trebuie începuta înaintea obtinerii rezultatelor de la culturi.

IV.Antibioticele de prima alegere sunt Ampicilina si Gentamicina. Daca nou-nascutul are peste 48 de ore de viata, se va asocia Vancomicina si se va discuta utilizarea Acyclovirului, în functie de starea clinica a nou-nascutului.

V.Daca, dupa 72 de ore, rezultatele tuturor culturilor sunt negative si starea clinica a nou-nascutului s-a îmbunatatit, se poate întrerupe antibioterapia. În anumite situatii poate fi necesara o cura completa de antibiotice (7-10 zile) chiar daca rezultatele culturilor sunt negative.

VI.La nou nascutii la care rezultatele culturilor sunt pozitive, antibioterapia se va adapta în functie de antibiograma. Durata tratamentului cu antibiotice depinde de microorganismul implicat, de sediul infectiei si de raspunsul pacientului la terapie. Dupa încheierea antibioterapiei este bine ca nou-nascutul sa ramana în continuare sub observatie 24-48 de ore si sa se repete hemocultura înainte de externare.

VII.Izolarea nou-nascutului este indicata în functie de microorganismul implicat si de sediul infectiei. Se va consulta manualul privitor la izolare.

VIII.Daca neutropenia este severa, se va discuta utilitatea unuei transfuzii cu granulocite. Aceasta optiune va fi întotdeauna discutata cu personalul superior.


Referente:

Monroe BL, et al. The neonatal blood count in health and disease. I. Reference values for neutrophilic cells. J Pediatr. 1979;95:89-98.

Conduita în cazul suspiciunii de sepsis la nou-născut - Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii - M.S. Curie Bucuresti