> > > > > > Probleme metabolice la copiii din mame diabetice

Probleme metabolice la copiii din mame diabetice


I.Factori materni: Gradul de boala al nou-nascutului din mama diabetica este asociat cu durata, severitatea si controlul medical al diabetului matern. De aceea, punctele esentiale în istoricul matern sunt:

A.Clasa de diabet dupa clasificarea White (severitate crescânda de la A-R),
B.Tratamentul (dieta, insulina, hipoglicemiante orale, etc)
C.Timpul scurs de la ultima injectie cu insulina înainte de nastere, întrucât aceasta influenteaza glicemia materna
D.Cantitatea si tipul de fluide i.v. administrate în travaliu si expulzie
E.Vârsta gestationala estimata
F.Gradul de control al glicemiei în timpul sarcinii, prin HbA1C si/sau monitorizarea glicemei pe termen lung, la domiciliu

II.Anomalii congenitale: Întrucât incidenta anomaliilor congenitale este crescuta la copiii din mame diabetice, este esential un examen fizic amanuntit. Este mai ridicata în special incidenta anomaliilor congenitale cardiace si de SNC cum ar fi anencefalia, spina bifida, microcefalia, sindromul de regresie caudala. (Aceasta recunoastere are implicatii importante în consilierea femeilor diabetice care au nascut sau a adolescentelor cu diabet.)

III.SDR: Nou-nascutii din mame diabetice prezinta risc mai mare de a dezvolta sindrom de detresa respiratorie decât majoritatea copiilor din mame non-diabetice cu vârste gestationale comparabile. În timpul primelor ore de viata, cei mai multi nou-nascuti din mame diabetice trebuie sa fie observati atent pentru aceasta afectiune si tratati prompt.

IV.Hipoglicemia: Incidenta hipoglicemiei la nou-nascutii din mame diabetice a fost raportata ca fiind în jur de 50% de catre unele studii. Optima este trimiterea de urgenta a sângelui din cordonul ombilical pentru dozarea nivelului real al glucozei plasmatice. Cu cât este mai mare nivelul glicemiei din cordon, cu atât mai mare este probabilitatea ca nou-nascutul sa dezvolte hipoglicemie în primele ore de viata.

Incidenta hipoglicemiei este maxima la 1 - 4 ore de viata, dupa scaderea glucozei plasmatice consecutiva opririi aportului matern de glucoza (vezi fig.). La nou-nascutii asimptomatici nivelul plasmatic real trebuie monitorizat la 1, 2, 4, 6, 9, 12, si 24 de ore. Din cauza inexactitatii lor, testele tip Chemstrip nu se recomanda pentru acest scop. Hipoglicemia nou-nascutilor din mame diabetice este de obicei tranzitorie si usor tratabila. (vezi sectiunea despre hipoglicemie).

Toti nou-nascutii fara detresa respiratorie trebuie alimentati la biberon sau prin gavaj înainte de vârsta de 2 ore. Daca starea clinica a acestor copii nu permite sau daca ei nu tolereaza alimentatia enterala pâna la vârsta de 2 ore, se considera initierea unei perfuzii cu glucoza 10%.
V.Hipocalcemia: Nou-nascutii trebuie monitorizati pentru hipocalcemie, care apare frecvent în primele 24 de ore. (vezi sectiunea despre hipocalcemie)

VI.Policitemia: Un hematocrit din sângele capilar trebuie obtinut la 4 – 6 ore de viata deoarece la nou-nascutii din mame diabetice incidenta hipervâscozitatii este mai mare. Valori >65% ale hematocritului trebuie urmate de repetarea imediata a masuratorii din sângele venos periferic – hematocrit “central”. (vezi sectiunea policitemie/hipervâscozitate)

Referente:

Cornblath M & Schwartz R. Disorders of Carbohydrate Metabolism in Infancy (ed 3) Philadelphia: W.B. Saunders, 1991.

Widness JA. Fetal risks and neonatal complications of Diabetes mellitus. In Brody SA, Ueland K, Nase N. Endocrine Disorders in Pregnancy. Norwalk, CN: Appleton & Lange, 1989:273-297.


Recomandari pentru testarea glicemiei la nou-nascutii

† nou-nascuti cu risc include: nou-nascuti cu mame diabetice, nou-nascuti cu mame cu diabet gestational (în special cei a caror mama a primit tratament antidiabetic oral), LGA (>90%ile), SGA ("IGUR": <10%ile>, nou-nascuti cu asfixie perinatala, APGAR <5 la 5 minute, policitemie, boala hemolitica imuna, suspiciune sepsis, hipotermie (temperature rectala <35°C), anomalii congenitale, sindrom Beckwith-Weidman, prematuri < 36 VG, postmaturi > 42 VG, & nou-nascuti a caror mame au primit cantitate importanta de glucoza i.v. înainte de nastere.
*În "micropremie" cu piele transparenta care se poate leza, considerati reducerea numarului de determinari ale glicemiei prin monitorizarea glicozuriei folosind stickuri. Pentru ca acesti nou-nascuti au invariabil pev cu glucoza, hiperglicemia este mai des întâlnita.

Figura: modificari seriate ale glicemiei imediat dupa nastere. Grupul mamelor cu diabet gestational au teste de toleranta la glucoza intravenoasa anormale dar nu au primit insulina. Notati nivelele initiale crescute la aceste mame. (Adaptat din McCann, et al, N Engl J Med. 1966; 275:1, with permission.)

Probleme metabolice la copiii din mame diabetice - Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii - M.S. Curie Bucuresti

rolex replica All of our Rolex watches are carefully selected. Rolex watches are guaranteed and are manufactured to 1:1 authentic Rolex watch standards.