> > > > > > Hipocalcemia

Hipocalcemia

I.Definitie: concentratia calciului ionic plasmatic < 3 mg/dl (0,75 mmol/L)

II.Nou-nascutii cu risc:
A.Prematurii
B.Nou-nascutii din mama diabetica
C.Nou-nascutii cu asfixie la nastere
D.Nou-nascutii cu anumite tulburari congenitale, genetice sau metabolice

III.Clasificare dupa vârsta la debut:

A.Precoce: la prematurii care au primit bicarbonat de sodiu pentru tratamentul acidozei metabolice, riscul cel mai mare este între 12 si 24 de ore de viata. Cei mai multi nou-nascuti cu hipocalcemie asimptomatica îsi vor normaliza nivelul calcemiei serice pâna la 72 de ore, cu sau fara tratament.
B.Tardiva: dupa 7 zile, la copiii care primesc formule de lapte cu concentratie mica de calciu si concentratie mare de fosfati (rare în prezent)
C.Foarte tardiva: – osteopenia prematurilor

IV.Simptomatologie: Tremor extrem, convulsii (inclusiv apnee), hemoragii si/sau contractilitate miocardica scazuta.

V.Tratament: Tratamentul nou-nascutilor ale caror simptome se considera a fi datorate hipocalcemiei, trebuie sa înceapa cât mai precoce posibil. Tratamentul nou-nascutilor asimptomatici este controversat deoarece în marea majoritate a cazurilor aceasta conditie este considerata lipsita de sechele pe termen lung sau scurt. Totusi, unele autoritati recomanda tratamentul nivelelor scazute de calciu.

A.Odata luata decizia de a trata, doza initiala este de 100-200mg/kg de Calciu gluconic 10% în “bolus” lent, în timp de 30 minute, urmat de perfuzie continua cu Calciu gluconic 400mg/kg/zi. O alternativa este administrarea în perfuzie lenta (timp de 30 – 60 minute), în doza de 100 mg/kg/zi la 6 ore. Daca se folosesc alte saruri de calciu, de exemplu Clorura de calciu, doza va fi diferita. Gluconatul de calciu trebuie infuzat printr-o linie venoasa periferica si nu se administreaza în amestec cu bicarbonat de sodiu, digoxin sau antibiotice. În probleme legate de compatibilitatea calciului cu alte medicamente, consultati farmacologia.
B.La copiii tratati, nivelul plasmatic al calciului ionic trebuie monitorizat la fiecare 12 – 24 de ore. Odata normalizat nivelul calciului si initiat aportul de calciu entral sau parenteral, infuzia de calciu IV trebuie sa scada cu 50% dupa 24 de ore, si se întrerupe dupa alte 24 de ore daca valorile urmarite ramân normale iar pacientul este asimptomatic.
C. Pentru a preveni osteopenia tardiva care apare cel mai frecvent la prematurii cei mai bolnavi, trebuie asigurat suportul nutritional optim de calciu, enteral si parenteral, pe termen lung.


Referinte:
Salle BL, Delvin E, Glorieux F, David L. Human neonatal hypocalcemia. Biol Neonate 1990; 58:22-31.

Hipocalcemia - Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii - M.S. Curie Bucuresti

rolex replica All of our Rolex watches are carefully selected. Rolex watches are guaranteed and are manufactured to 1:1 authentic Rolex watch standards.