> > Dr. Cirstoveanu - articol dispozitiv cu titan

Dispozitiv cu titan, implantat unui bebelus

Dispozitiv cu titan, implantat unui bebelus 

Ziarul Evenimentul Zilei

31 Iulie 2006 
Geta Roman  
 
In premiera nationala, medicii de la Spitalul "M.S. Curie" au operat un copil diagnosticat cu o forma grava de epilepsie.

Interventia chirurgicala realizata saptamana trecuta era singura sansa pentru Mihnea, un baietel de doar patru luni, sa poata primi in continuare medicamentele care-i  sunt necesare pentru a supravietui.

Datorita performantului dispozitiv din titan care va sta sub piele pana la doi ani, micutul va putea parasi spitalul si va merge pentru prima data acasa.

Singura solutie pentru tratarea convulsiilor

„Copilul sufera din nastere de o afectare serioasa celulara la nivelul cortexului, aceasta stand la baza unei forme de epilepsie grava. Boala se manifesta prin episoade convulsive, la intervale neregulate.

Poate avea si 50 de astfel de episoade pe zi. Administrarea de medicamente il ajuta sa faca fata acestor convulsii”, ne-a explicat Catalin Cirstoveanu, medic primar neonatolog la Spitalul de Urgenta pentru Copii „M. S. Curie” din Bucuresti, care ingrijeste copilul.

Pentru ca „nu mai avea vene” din cauza administrarii de medicamente pe cale intravenoasa timp indelungat, acest cateter este vital pentru supravietuirea micutului.

Camera de titan, atasata subcutanat 
„In sectia noastra se monteaza de rutina catetere prin tehnica Seldinger, chiar la prematuri foarte mici, dar cateterul pe care l-am montat acum este unul special: pe langa cateter in sine are si o camera de titan care se ataseaza si se monteaza subcutanat.

Acesta ramane sub tegument pana la doi ani si mai are avantajul ca permite plecarea acasa a copilului, parintii fiind cei care ii vor administra anticonvulsivele in cazul aparitiei unei urgente, dupa prescriptia specialistilor”, ne-a mai spus specialistul neonatolog.

Interventia chirurgicala a durat in jur de o ora si a fost realizata de medicii Radu Spataru, medic primar chirurg, si Radu Tabacaru, medic primar ATI.

Dispozitivul importat din Germania a costat 15 milioane de lei vechi, suma fiind suportata de parintii copilului. Nicaieri in tara nu a mai fost implantat un astfel de aparat unui copil atat de mic.

Dr. Cirstoveanu - articol dispozitiv cu titan - Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii - M.S. Curie Bucuresti